バーチャルインターンプログラム(中学2年グローバル留学コース )

2022年09月16日

2年G組では、英語を母国語とするオーストラリアの大学生と交流する「バーチャルインターンプログラム」を昨年度から実施しています。インターン生はZOOMで毎週オーラルコミュニケーションの授業に参加し、生徒と授業中実際にやり取りも行います。毎週水曜日と金曜日の放課後には、インターン生によるトークセッションも行っており、最大5名まで希望した生徒が参加することが可能です。セッションでは、授業の復習だけでなく、スピーチやプレゼンテーションの練習、英会話トレーニング、英検のスピーキング対策など様々な活動を通じて、生徒の力を伸ばします。

先日は、昨年冬にバーチャルインターンを務めていた、オーストラリアのFlinders大学に通うEmilieが来校し、OCの授業に実際に参加するというビッグサプライズがありました最初は少し緊張した表情を浮かべていた2Gの生徒たちでしたが、様々なコミュニケーション活動を通じて、少しずつ気持ちもほぐれ、EmilieへのQAセッションでは、積極的に質問が飛び交う場面も!授業が終了した後も、笑顔で楽しくEmilieと話す生徒も多く見られ、充実した時間を過ごしました。またいつか再会できた時にはもっと話せることが増えているように、2Gでは挑戦を続けていきます!

Students in 2G class are benefiting from having virtual English teaching interns assist in their Oral Communication classes. The English teaching interns are native English-speaking University students from Australia. Mostly, by way of Zoom, they observe the 2G Oral Communication classes every week, and sometimes they participate in a lesson and talk with students in the class. Also, they conduct their own extracurricular class held from 15:30 – 16:10 on Wednesdays and Fridays every week. They are given training and feedback by the 2G English Oral Communication instructor. Students sign up in advance to join the sessions, and a maximum of five students are allowed in each session so as to allow each of them a lot of talk time. During these sessions, they have conversation practice as well as practice for speeches, presentations, learning and using new vocabulary, reinforcing lessons in class, or practice for speaking and Eiken tests. Students’ test scores have increased since joining these extra sessions.

One of our past virtual interns in January and February 2022, Ms. Emilie Hanckel, a University student at Flinders University in Adelaide Australia, came to Tokyo recently to study, and she visited the 2G class to conduct a surprise lesson in person. During the lesson, she led communication activities and talked with students about various subjects, and got them to communicate about things they have been doing. The students were happy to see her in person and got motivated to talk a lot with her.